Секција жена предузетница Зрењанина

Предузетнице из Зрењанина одржале су радионицу у уторак, 6.3.2018. године у интерактивној учионици школе „Јован Трајковић“. Радионици су присуствовале успешне предузетнице и пословне жене, ученице 4. разреда, професорке и директорка. На самом почетку свака предузетница је представила себе и посао којим се бави. Трудиле су се да ученицама дочарају своју свакодневницу на послу који су саме покренуле.

Предузетништво у образовању у оквиру школе за менталну аритметику, књиговдствена агенција, израда и трговина слактишима, продавница половне гардеробе – само су неки од послова којима се ове жене баве. Након што су се представиле, отворено су говориле и о проблемима и препрекама са којима се жена предузетница бори. Објасниле су да су стереотипи и даље присутни и заступљени, јер је доминације мушког пола у бизнису и предузетништву очигледна. Истакле су да су мотивација и упорност неопходне за успех и напредак у свему. Одговарале су и на питања наших ученица и са њима поделиле своје животно искуство и уверења која их воде кроз живот.

Овакве радионице и размена искустава нису део свакодневне наставе у школама, иако су веома корисне и поучне, јер пружају ученицима увид у то како неке ствари изгледају у пракси и свакодневном животу. Управо разговори и отворена комуникација са људима из разних сфера живота могу отворити очи младима и помоћи им да увиде и схвате чиме желе да се баве и чему да теже.